Automatizacija

Uređaji u protueksplozijskoj izvedbi

Eccos u suradnji s partnerima nudi mobilne uređaje u protueksplozijskoj izvedbi za raznolika područja primjene uključujući naftnu, kemijsku i petrokemijsku industriju, rudarstvo, farmaceutsku industriju, energetiku i okoliš.

Protueksplozijski zaštićeni električni uređaji, poznatiji kao Ex-uređaji, posebno su izvedeni i namijenjeni radu u eksplozivnim smjesama zapaljivih plinova, para, maglica, prašina i zraka u normalnim atmosferskim uvjetima.

Normalnim atmosferskim uvjetima smatra se atmosferski tlak nadmorske razine do 2000 m i temperature između -20 °C i +40 °C, a sve iznad tih vrijednosti smatra se eksplozivnom atmosferom – uređaji namijenjeni radu u eksplozivnim prostorima specijalno su konstruirani kako ne bi prouzročili paljenje eksplozivne atmosfere. Potencijalnim uzročnicima paljenja eksplozivne atmosfere smatraju se svi električni uređaji napona većeg od 1,5 V, struje veće od 100 mA i energije veće od 20 µJ.

Električni uređaji za rad u eksplozivnoj atmosferi, odnosno protueksplozijski zaštićeni električni uređaji, nose zajedničku oznaku „Ex“, a prema europskim normama „Eex“. Svaka vrsta protueksplozijske zaštite za plinove uz opću oznaku „Ex“ nosi i posebnu oznaku vrste zaštite.