Novosti

11. konferencija o izvozu „Pametni znaju čemu služi izvoz“

04.7.2024.

Kao članovi Liderovog Kluba izvoznika, sudjelovali smo na 11. konferenciji o izvozu „Pametni znaju čemu služi izvoz”. Konferencija je okupila vodeće izvoznike, političare te predstavnike ministarstava i financijskih ustanova s ciljem razmjene iskustva, poticanja inovacija i umrežavanja. Obzirom  da se izvoznici svakodnevno susreću s novim izazovima, ovakvim okupljanjem posebno se potiče povezivanje poduzeća izvoznika s poduzećima izvoznicima-početnicima koje bi potaknulo suradnju na stranim tržištima.

Program konferencije činila su stručna predavanja, izlaganja i zanimljivi paneli. U panelu pod nazivom „Važnost primjene ESG principa u izvoznom poslovanju“ sudjelovao je i naš direktor i suvlasnik Krešimir Paić. Uspijevaju li tvrtke uskladiti svoje proizvode i usluge prema ESG principima, koji od zahtjeva su lako, a koji teško ostvarivi te kako integrirati princip održivog razvoja u izvozne strategije bili su neki od zanimljivih sastavnica ovog panela.

Krešimir Paić istaknuo je kako je glavni posao Eccosa pomoći drugima da uz pomoć podataka racionalnije koriste električnu energiju.

 

„Jedan od naših core businessa je energetska učinkovitost gdje pomažemo tvrtkama da manje plate električnu energiju, a to smo svojedobno radili i za Dalmacijacement odnosno Cemex. Analizirali smo njihovu potrošnju i dali podatke kada i koliko najviše troše te su također zahvaljujući našim podacima mogli predvidjeti potrošnju. Zahvaljujući tome dobili su popuste od dobavljača električne energije, a kada je bila kriza njihov vlasnik je zatvorio druge pogone koji te podatke nisu imali. Slične analize danas radimo za električnu infrastrukturu podatkovnih centara u Frankfurtu, koja sada troši oko 600 megavata struje, što je snaga jednog Krškog.“

Izvoz je jedna od ključnih komponenti  za rast i stabilnost svake ekonomije. Ovako okupljanje, osim što daje priliku za umrežavanje i ostvarivanje nove suradnje, sudionicima i izvoznicima proširuje vidike, daje nova saznanja i zaključke u pronalasku održivog rješenja u izazovima kojima se svakodnevno susreću.

Foto: Boris Ščitar, Lider