Novosti

Pouzdani i učinkoviti sustavi za podatkovne centre

12.5.2023.

Vodeća smo tvrtka u području izrade centralnih nadzorno-upravljačkih sustava za podatkovne centre, a svoje poslovanje uspješno širimo na njemačko tržište.

Velike količine podataka koje se generiraju svakodnevno unutar neke tvrtke predstavljaju izazov sigurnog i efikasnog upravljanja tim podacima. Podatkovni centri čine srž poslovanja svake tvrtke ili institucije te omogućuju sigurnu pohranu podataka i neprekinutu obradu i distribuciju istih. Kako bi podaci bili sigurno smješteni u centru, potrebno je osigurati kontrolirane uvjete centra (temperaturu, vlažnost i sl.), rezervne sustave napajanja te instalirati sustave tehničke zaštite (videonadzor, protuprovala, kontrola pristupa) i sustave za detekciju, dojavu i gašenje požara za dodatnu razinu sigurnosti objekta.

Ključ u ruke
Izvodimo rješenja za sustave podatkovnih centara po principu „ključ u ruke“. Osim savjetovanja oko odabira rješenja, projektiranja i izvedbe projekta podatkovnih centara te usluga održavanje instaliranih sustava, nudimo kompletni centralni  nadzorno-upravljački sustav (CNUS) za podatkovni centar. Sustav distribucije i praćenja kvalitete električne energije, distribucija električnog opterećenja i podjela troškova, grijanje, ventilacija i klimatizacija, praćenje okoline i sustavi tehničke zaštite integrirani su u jedinstvenu središnju računalnu nadzornu platformu. CNUS objedinjuju sve električke i elektroničke sustave nekog objekta i osigurava centralizaciju cjelokupnog nadzora objekta na jedinstvenom grafičkom sučelju, pojednostavljeno održavanje i korištenje, automatizaciju upravljanja te mobilnost operatera. Kako 3% globalne potrošnje energije čini potrošnja podatkovnih centara (Data Centre Magazine) potrebno je voditi brigu o tome da je podatkovni centar energetski učinkovit. Upravo praćenje potrošnje električne energije omogućava detektiranje najvećih potrošača i njihovo optimiranje što također rezultira smanjenjem troškova.

Suradnja s najvećim svjetskim investitorima
Tvrtka APIS IT, uz razvoj i održavanje informacijskih sustava, korisnicima nudi i mogućnost smještaja informacijske infrastrukture i podatka u dva podatkovna centra koji udovoljavanju svim zahtjevima TIER 3 standarda.  Izveli smo radove na APIS IT podatkovnom centru koji su obuhvatili različite aktivnosti. Rekonstrukcija i nadogradnja podatkovnog centra bila je kompleksna i tehnički zahtjevna, budući da su obuhvaćeni građevinsko-obrtnički radovi, strojarske instalacije, elektrotehničke instalacije – jake struje i slabe struje, instalacija protupožarnih sustava, tehničke zaštite i centralnog nadzorno-upravljačkog sustava te inženjerske usluge izrade projektne dokumentacije. Ključno je bilo osigurati neprekinuti rad ili minimalni broj prekida svih infrastrukturnih sustava i IKT opreme uz gašenje i demontažu nepotrebnih ili dotrajalih sustava.

Također,  tvrtka smo koja je već godinama izvozno orijentirana i prisutna na tržištima svih susjednih zemalja. Na njemačkom tržištu prisutni smo preko svoje tvrtke Deccos GmbH koja prvenstveno pruža inženjerske usluge, usluge puštanja u pogon i usluge servisa u industriji za automatizacijsku i pogonsku tehnologiju te distribuciju energije i sve s time povezane djelatnosti u zgradarstvu, industriji i energetici. Deccos trenutno sudjeluje u realizaciji projekata izgradnje velikih podatkovnih centara u Frankfurtu gdje projektira i izvodi BMS (Building Management System) i PMS (Power Management System) sustave za centar.

Pri izgradnji ili opremanju podatkovnog centra bitno je odabrati pouzdanog partnera, a kako bi podatkovni centar bio pouzdan, stabilan i visoko dostupan, potreban je interdisciplinarni pristup kakvog nudi naša tvrtka. S potpunim rješenjima po načelu „ključ u ruke“ te podršci i rješenjima u ICT-u, energetici, klimatizaciji, ventilaciji i grijanju, arhitekturi i sigurnosnim sustavima iza sebe imamo brojne uspješno odrađene projekte, a sudjelujemo i u realizaciji projekata podatkovnih centara za najveće svjetske investitore.