Novosti

VISION ZERO – sigurna, pametna i održiva mobilnost

11.7.2024.

Vision Zero je stručni skup koji Poslovni dnevnik organizira u sklopu projekta usmjerenog na povećanje sigurnosti u prometu i koji ima za cilj upozoriti na ključne indikatore i slabosti koji Hrvatskoj stoje na putu postizanja Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i Vision Zero koncepta.
Skupom se, uoči najvećeg priljeva vozila u našu zemlju tijekom turističke sezone, željela skrenuti pozornost na ključne izazove i tehnološke mogućnosti koji su nam na raspolaganju kako bismo se približili konceptu koji ne prihvaća smrtne posljedice i teške ozljede u prometu.

Ovogodišnji skup održao se 8. srpnja u Zagrebu u hotelu Zonar i okupio je značajne prometne, sigurnosne i tehnološke stručnjake. Program se sastojao od stručnih panel rasprava, prezentacija i razgovora istaknutih sudionika iz industrije.
Naš direktor prodaje, Ivan Bilać,  sudjelovao je u panel raspravi Tehnološka rješenja za sigurniju vožnju tijekom kojeg su se analizirala različita tehnološka rješenja koja doprinose povećanju sigurnosti vožnje. Kako bi se primjenjivala tehnologija za procjenu ponašanja u prometu potrebno je ispuniti niz tehničkih i organizacijskih preduvjeta, a zakonska regulativa na razini Europske unije osigurala je primjenu takvih rješenja.

Uz pametne vozače i vozila, za postizanje Vision Zero koncepta treba svakako voditi računa i o pametnim prometnicama.
„Što se tiče cestovnog prometa, Eccos implementira napredne sigurnosne sustave. Primjer takvog velikog infrastrukturnog projekta je izgradnja druge cijevi tunela Učka gdje implementiramo sve elektro i strojarske sustave, od napajanja, ventilacije, SOS telefona, radiodifuzije, vatrodojave, rasvjete, ali i videonadzornih sustava s naprednim mogućnostima poput AID-a, za automatsku detekciju incidenata te ADR-a za nadzor prometa vozila koja voze opasne terete“, objasnio je Ivan Bilać.

Skup je istaknuo prednosti i nedostatke u sigurnosti hrvatskog cestovnog prometa te izazove i tehnološke mogućnosti koji su nam na raspolaganju kako bismo se do 2050. godine uspješno približili viziji nula stradalih u prometu.

Foto: Davor Puklavec/Pixell