Novosti

Implementacija sustava kontrole i naplate parkiranja u gradu Umagu

09.2.2022.

Eccos je ugovorio implementaciju sustava kontrole i naplate parkiranja s novim klijentom Komunelom. Komunela je komunalno poduzeće u stopostotnom vlasništvu Grada Umaga čija je primarna djelatnost održavanje parkova i uređenje javnih zelenih površina, organizacija naplate parkiranja i upravljanje stambenim zgradama.

Grad Umag nastavlja s uređenjem rive gdje se najveći dio investicije rekonstrukcije šetnice odnosi na uređenje i proširenja parkirališta na Obali dr. Franje Tuđmana i na Šetalištu Vladimira Gortana. Radi se o dva parkirališta s ukupno 450 parkirališnih mjesta. Osim modernizacije, uređenja i povećanja učinkovitosti postojećih i novih parkirnih mjesta, ulaže se u potpuno novi suvremeni sustav parkiranja na oba parkirališta kako bi protok vozila bio brži i efikasniji. Upravo to se postiže Eccosovim integracijskom Smart City platformom u kombinaciji s naprednim tehnološkim rješenjima jednog od vodećih svjetskih proizvođača sustava za upravljanje parkiralištima Skidata.

Primjena naprednih tehnoloških Smart City rješenja
Parkirališta će biti opremljena automatskim naplatnim blagajnama sa zaslonima osjetljivim na dodir, a plaćanje usluga bit će moguće putem raznih kanala (gotovinski, bankovnim karticama, SMS-om ili mobilnom aplikacijom). Prilikom projektiranja rješenja vodila se briga i o pristupačnosti korištenja osobama u invalidskim kolicima te jedna automatska blagajna ima dijagonalu zaslona 21.5 inča i sve potrebne funkcije i tipke u visini između 80 i 120 centimetara, što uvelike olakšava korištenje blagajne osobama u invalidskim kolicima.

Implementirat će se funkcionalnost prepoznavanja registarskih oznaka vozila (LPR – License Plate Recognition) čime se ubrzava i olakšava izlaz vozila, ulaz pretplatnicima ili najavljenim vozilima automatskim dizanjem rampe nakon prepoznavanja registarskih oznaka vozila prije dolaska do barijere (rampe). Parkirališta će biti opremljena punionicama za električna vozila, a vlasnici tih vozila će moći koristiti kratkotrajnu (papirnatu) ili pretplatničku (RFID) karticu, osim za naplatu parkiranja, također za naplatu punjenja vozila.
Postojeća parkirališta koja su bila pokrivena parkomatima sada se zatvaraju s rampama što pridonosi povećanju prihoda i smanjenju operativnih troškova. Sada se svakom korisniku parkirališta usluga naplaćuje, a na parkiralištu više ne postoji potreba za kontrolorima jer nije potrebno pregledavati imaju li sva vozila važeće parkirne karte i izdavati kazne.

Proširenje parkirališnih kapaciteta uz odgovarajuće usmjeravanje prometa poboljšat će turistima doživljaj Umaga te kvalitetu života građana, riješit će se dostupnost centru grada i smanjiti prometne gužve već u nadolazećoj sezoni pošto je završetak projekta planiran za svibanj ove godine.