Novosti

Implementacija sustava tehničke zaštite za HEP Proizvodnju d.o.o.

15.3.2021.

 

Nesmetana i neprekidna proizvodnja, sprječavanje negativnog ponašanja pojedinaca te pravovremena reakcija u slučaju opasnosti ključni su za rad svake hidroelektrane kao vodećeg izvora obnovljive energije u Hrvatskoj.  S ciljem povećanja razine sigurnosti objekta, Eccos je u konzorciju s tvrtkom Securus d.o.o. za HEP proizvodnju d.o.o. odradio iznimno kompleksnu i izazovnu implementaciju sustava tehničke zaštite za dva proizvodna centra koja se sastoje od četiri hidroelektrane. Eccosov razvojni tim od dvadesetak inženjera uspješno je integrirao sustav s postojećim  glavnim integracijskim softverom HEP grupe, a upravo potpuna integracija više sustava tehničke zaštite različitih proizvođača je ono što Eccosova rješenja čini drugačijima.

Implementirani sustavi tehničke zaštite integrirani su u središnju integracijsku platformu HISP gdje se prikupljaju i obrađuju svi alarmi i događaji sustava tehničke zaštite, a upravljanje je omogućeno iz lokalnog nadzorno operativnog centra svake HE kao i iz jedinstvenog središnjeg nadzorno operativnog centra HEP grupe.

 

Najveći izazov za implementaciju sustava tehničke zaštite u ovom projektu bio je u samoj pripremi gdje se ključnim pokazuje iskustvo Eccosovih i Securusovih inženjera pri pravilnoj detekciji mogućih uzroka i razloga zbog kojih promatrani objekti mogu biti izloženi određenim opasnostima, a onda i mogućim načinima njihova sprečavanja. S obzirom da uzroci ugrožavanja mogu biti u nepovoljnom djelovanju prirodnih sila i tehnološko – tehničkih procesa, negativnom djelovanju i ponašanju ljudi te neadekvatnim uvjetima i načinima zaštite, to onda i određuje vrstu podataka koju treba prikupiti, a time i mogući izbor metoda i tehnika njihova prikupljanja. Dodatno otežavajući faktor bila je veličina, rasprostranjenost i nepristupačnost objekata koje je potrebno zaštititi koristeći suvremene metode, moderna i precizna rješenja, a pri tom uzeti u obzir mogućnost njihove potpune integracije sa postojećim sustavom naručitelja.

Izazovni projekti kao ovaj dokazuju kvalitetu Eccosovog rada u područjima  implementacije i integracije sustava tehničke zaštite, a uspješan dovršetak ovog projekta daje nam vjetar u leđa za kontinuirani razvoj i uvođenje novih tehnologija.