Novosti

Kompletno opremamo drugu cijev tunela Učka svim električnim i strojarskim sustavima

16.2.2023.

Izgradnja druge cijevi tunela Učka jedna je od najvećih infrastrukturnih investicija u Istri i trenutno najveća cestovna investicija u Hrvatskoj – gotovo 200 milijuna eura za izgradnju 5,6 kilometara druge cijevi tunela. Na projektu sudjelujemo kao kooperanti glavnog izvođača radova, građevinske tvrtka Bouygues Travaux Publics specijalizirane za infrastrukturne radove.

Eccos oprema drugu cijev tunela s najsuvremenijom opremom za napajanje, rasvjetu, signalizaciju i ventilaciju, protupožarnim, komunikacijskim i videonadzornim sustavom zaštite te sustavima za upravljanje prometom i signalizacijom kako bi se postigli najviši standardi sigurnosti prometa u tunelu.

Radovi su započeti u prosincu 2020. godine, plan je da tunel bude fizički probijen u ljeto 2023. godine, a radovi bi kompletno trebali biti završeni godinu dana kasnije, sredinom 2024. godine pod uvjetom da geološki aspekt bude zadovoljavajući. “Ideja je da promet u jednom trenutku prebacimo u novu cijev, da renoviramo postojeću tunelsku cijev te da nakon ljeta 2024. pustimo u promet obje cijevi tunela Učka.” rekao je generalni direktor Bina Istre Dario Silić. Bina Istra zadužena je za upravljanje i održavanje svih 145 km autoceste Istarskog ipsilona, uključujući i tunel Učka. “Cilj je spojiti se s Hrvatskim autocestama na Matuljima, tako da se od Pule do Zagreba može doći za dva i pol do tri sata bez zaustavljanja. Ovo je jedan od najprometnijih pravaca, preko 10 tisuća vozila dnevno”, dodaje Silić.

Projektom izgradnje druge i obnovom postojeće cijevi tunela Učka postići će se veća razina sigurnosti za korisnike, bolja protočnost prometa na kvarnerskoj strani ipsilona, a time i kraće vrijeme putovanja.