Novosti

Konferencija Izazovi u zaštiti industrije i infrastrukture

15.1.2020.

Eccos je sudjelovao na konferenciji Izazovi u zaštiti industrije i infrastrukture u organizaciji časopisa Zaštita koja se održala u prosincu 2019. godine te je okupila stručnjake različitih profila i znanja iz jugoistočne Europe kako bi raspravili relevantna iskustva i praksu te prikazali razvoj suvremenih rješenja primjenjivih u području funkcionalnosti kritičnih infrastruktura, ključnih i digitalnih usluga. 

Predavanja su uključivala teme kibernetičke i informacijske sigurnosti, uporabu umjetne inteligenciju i blockchaina u procesu zaštite kritične infrastrukture te razna nova rješenja u područjima videonadzora, gašenja požara i alarmnog sustava, geoinformacijska rješenja itd.

Među tridesetak predavača bio je i Eccosov direktor prodaje Ivan Bilać koji je predstavio napredne mogućnosti upravljanja parkiralištima kao dio koncepta pametnog grada.  

Također smo mogli čuti primjere iz područja zaštite kritične infrastrukture iz primjera Republike Slovenije i Federacije Bosne i Hercegovine. 

Dvodnevna konferencija bila je prožeta i panelskim raspravama, a na panelu hrvatskih izvoznika je sudjelovao i direktor Eccosa Krešimir Paić. Diskutiralo se o tome kako država može pomoći tvrtkama hrvatskim izvoznicima, između ostalog o fondovima EU-a i povlačenju sredstava za područje sigurnosti i unapređenjima odnosa između nadležnih ministarstava i zainteresiranih strana u privredi i znanosti. 

Dugoročnost, sigurnost, pouzdanost i isplativost kritičnih infrastruktura neophodna je za funkcioniranje države pa je nužan napredak i ulaganje u njihovu sigurnost, što je u interesu i privatnom sektoru.