Novosti

Podržavamo promicanje robotike među učenicima i studentima

20.6.2023.

RoboCupJunior dio je RoboCup neprofitne organizacije koji ima za cilj promicanje robotike i umjetne inteligencije u osnovnim i srednjim školama organiziranjem robotskih natjecanja usmjerenih na mlade do 19 godina. U Areni Varaždin se od 7. do 10. lipnja održalo “European RoboCupJunior 2023” natjecanje gdje su mlade nade robotike mogle pokazati svoj trud i rad u tri različite kategorije: Soccer, Rescue i OnStage. S ciljem podrške znanstvenom razvoju rado smo podržali organizaciju ovakvog događaja.

Natjecanje je okupilo 162 tima s preko 700 sudionika iz 18 zemalja, a Hrvatska ja nastupala s 29 timova. Na domaćem terenu Hrvatska je osvojila 1 zlatnu, 1 srebrnu i 5 brončanih medalja.

Veseli nas kada možemo pomoći mladima. Svojim doprinosom potpomogli smo organizaciju natjecanja. Studentima Udruge mehatroničara s Fakulteta strojarstva pomogli smo da na štandu u sklopu događanja predstave svoje robote, a učenicima XV. gimnazije i Tehničke škole Ruđera Boškovića da otputuju na Svjetsko RoboCup Junior natjecanje u Francusku gdje im želimo puno uspjeha.

Ovakvi događaji otvaraju nove horizonte u znanosti na području robotike i odličan su poticaj učenicima i studentima da rade na robotima i međusobno izmjenjuju i grade znanja u svom području, povezuju se sa stvarnošću industrije i svojim radom prate svakodnevni napredak automatizacije i robotizacije.