Eccos je na Sarajevskoj žičari instalirao sustav prodaje ulaznica i kontrole ulaska posjetitelja

Eccos je na Sarajevskoj žičari instalirao sustav prodaje ulaznica i kontrole ulaska posjetitelja

Sarajevsku žičaru, koja vozi na planinu Trebević, jednu od glavnih atrakcija Sarajeva, grad je dobio davne 1959. godine, a radila je do početka rata 1992. Iako više od 25 godina nije bila u funkciji, Sarajevska žičara ostala je simbol slobodnog Sarajeva te uspomena na bezbrižne i sretne dane djetinjstva mnogih Sarajlija.

Zahvaljujući Gradu Sarajevu i velikodušnoj donaciji dr. Edmonda Offermana, čija je supruga Maja rođena Sarajka i zbog koje je razvio veliku ljubav prema Sarajevu, Sarajevo od 6. travnja 2018., kada je obilježen i Dan grada, ponovno ima žičaru.  Uspješnoj realizaciji projekta nove Sarajevske žičare uvelike je doprinijela gradska tvrtka JP Sarajevo d.o.o., koja upravlja žičarom, te brojni izvođači radova, među kojima je i Eccos.

Eccos inženjering d.o.o. Sarajevo isporučitelj je sustava kontrole ulaska posjetitelja Skidata Handshake.Logic te sustava prodaje ulaznica Dekod Paganini. Treba istaknuti i iznimno dobru suradnju Eccosa s tvrtkom JP Sarajevo d.o.o., kao i s ostalim izvođačima radova, a to su: Džekos d.o.o., glavni izvođač radova; Stim d.o.o., glavni izvođač elektroradova; Pro Team d.o.o., izvođač radova slabe struje i isporučitelj informatičke opreme za sustav prodaje ulaznica i kontrole ulaska posjetitelja; Dekod d.o.o., isporučitelj aplikacije za prodaju karata Paganini te Fractal d.o.o., isporučitelj fiskalnih pisača i aplikacije za fiskalizaciju računa. Rokovi koje su imali izvođači radova bili su kratki, ali zahvaljujući dobrim međuljudskim odnosima i profesionalnom pristupu poslu, svi su radovi na vrijeme i kvalitetno obavljeni te je Sarajevska žičara, na Dan grada Sarajeva, svečano otvorena uz prisustvo mnogih cijenjenih dužnosnika i uzvanika, prijatelja grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Eccos je na objema stanicama Sarajevske žičare instalirao sustav prodaje ulaznica i kontrole ulaska posjetitelja Skidata Handshake.Logic. Ugrađeni su čitači za procesiranje beskontaktnih ulaznica i ulaznica s barkodom. Čitači i trokrake pješačke barijere također su opremljeni kamerom, semaforom te ekranom u boji na kojemu se, osim uputa posjetiteljima, mogu prikazivati i ostali promotivni sadržaji te razne obavijesti. Dnevni posjetitelji ulaze pomoću ulaznica s barkodom, pri čemu su podržani razni tipovi formata 1D i 2D barkoda te Print@Home ulaznice. Sezonski posjetitelji osim ulaznica s barkodom mogu koristiti i beskontaktne kartice (RFID). Nominalni je kapacitet svake trokrake barijere 800 posjetitelja u sat vremena, a ako posjetitelji imaju beskontaktne ulaznice (RFID), može ih se procesirati i do 1200. Svaka stanica ima instalirano po tri trokrake pješačke barijere pa može procesirati ukupno do 2400 posjetitelja u sat vremena.

 

Aplikacije Dekod Paganini i Skidata Handshake.Logic omogućuju potpun nadzor i detaljno izvještavanje o radu Sarajevske žičare, a o brizi za konzistentnost podataka dovoljno govori činjenica da sustavi koriste pouzdane i provjerene baze podataka Oracle i Microsoft SQL Server. Za ispis ulaznica koriste se pouzdani i robusni pisači Zebra.

Sustav prodaje ulaznica zasad se temelji na prodaji na lokalnim blagajnama instaliranima na donjoj i gornjoj stanici Sarajevske žičare, dok je u budućnosti predviđeno proširenje na internetsku prodaju ulaznica te prodaju na izdvojenim prodajnim mjestima (tzv. agencijska prodaja).

Žičara ima 33 gondole za po 10 ljudi, a teoretski kapacitet je 1200 putnika u sat vremena. Dosad se žičarom vozilo više od 200.000 putnika i sve je vrijeme sustav prodaje ulaznica i kontrole ulaska posjetitelja koji su instalirali Eccos i partneri radio iznimno dobro.