Novosti

Skidata i Eccos – besprijekorno parkiralište novog putničkog terminala ZL Franjo Tuđman

31.5.2017.

 

Novi putnički terminal Međunarodne zračne luke Zagreb pravi je primjer uspješnog ulaganja u nove kapacitete, gdje je cijela infrastruktura potrebna za poslovanje terminala izgrađena iz temelja (tzv. greenfield investicija). Projekt je vrijedan više od 300 milijuna eura i najveći je infrastrukturni projekt u Hrvatskoj posljednjih godina, u potpunosti okrenut budućnosti, poboljšanju prometne povezanosti te povećanju zračnog prometa u Zagrebu, a time i u cijeloj Hrvatskoj.

Stari putnički terminal, izgrađen šezdesetih godina 20. stoljeća, arhitektonskim rješenjima, uređenjem i organizacijom prostora te primijenjenim tehničkim rješenjima nije zadovoljavao potrebe koje su se pojavljivale sa sve većim brojem putnika. Iz tog su razloga u novom putničkom terminalu uvedeni potpuno novi sustavi, uključujući i sustav kontrole i naplate parkiranja tvrtke SKIDATA, koji je na parkirališnom prostoru novog putničkog terminala postavio njezin dugogodišnji partner ECCOS inženjering. Zračna luka Franjo Tuđman u prvoj će fazi moći primiti 5 milijuna putnika godišnje, s mogućnošću proširenja kapaciteta do čak 8 milijuna putnika. Kako je nesmetan protok vozila na parkiralištu jednako važan kao i nesmetan protok ljudi na putničkom terminalu, razumljivo je da je kvalitetna organizacija parkirališnog prostora ključna za zadovoljstvo putnika i osoblja, a time i uspješno poslovanje zračne luke.

Organizacija

Skidatin sustav kontrolira više zatvorenih parkirališta različitih namjena. Glavno parkiralište obuhvaća prostor za kratkotrajne korisnike, odnosno posjetitelje koji će se na parkiralištu zadržati od nekoliko sati do nekoliko dana, te odvojeni dio za VIP posjetitelje koji se nalazi bliže samoj zgradi putničkog terminala. Na vijaduktu se nalazi prostor za brzi iskrcaj putnika na odlaznoj etaži na 2. katu, na kojem je do 10 minuta (30 minuta za autobuse) dozvoljeno besplatno zadržavanje vozila (tzv. drop off zona). Ispred zgrade novog putničkog terminala nalazi se i parkiralište za autobuse, kampere i poslovne korisnike (zaposlenike, taksije i sl.) Sustav upravljanja parkiralištem Skidata Parking.Logic obuhvaća i područje pored zgrade namijenjeno dostavnim vozilima. U blizini se nalazi i parkiralište za rent-a-car na kojem je isto tako omogućena potpuna kontrola i naplata parkiranja, ali samo za tvrtke koje su iznajmile određen broj parkirališnih mjesta.

Glavno je parkiralište opremljeno kolnim rampama sa svjetlećim rukama rampi čije se boje kontinuirano mijenjaju ovisno o njihovu položaju (horizontalno – crveno, vertikalno – zeleno). Na kolnim rampama nalaze se i svjetleći piktogrami koji dodatno, na intuitivan način, obavještavaju vozače o sljedećoj radnji koju trebaju poduzeti.

 

Naplata

Uvođenjem mogućnosti kartičnog plaćanja parkiranja na samostalnim čitačima kreditnih kartica na izlazu s parkirališta naplata parkiranja podignuta je na novu razinu. Ovaj način naplate u okviru Skidatina sustava upravljanja parkiralištima prvi je put uvedena u Hrvatskoj upravo na parkiralištu Zračne luke Franjo Tuđman, u suradnji s Erste Card Clubom, čime je omogućena potpuna i dugoročna usklađenost sa zahtjevima i propisima pružatelja kartičnih usluga. Omogućeno je čitanje kartica pomoću svih danas dostupnih tehnologija – magnetske tehnologije te tehnologije kontaktnih i beskontaktnih čipova. SKIDATA i ECCOS prvi su put u Hrvatskoj uveli mogućnost plaćanja kraticama na izlaznim uređajima, uz već poznate mogućnosti kartičnog i gotovinskog plaćanja na automatskim i ručnim blagajnama u zgradi putničkog terminala te ispred zgrade. Podržane su sve renomirane kartice, a naplatni uređaji izdaju račune i potvrde o plaćanju. U slučaju gotovinskog plaćanja automatski naplatni uređaji izvraćaju novčanice i kovanice. Naplata parkiranja na parkiralištu Zračne luke Franjo Tuđman u potpunosti je usklađena sa Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom.  Na pojedinim zatvorenim parkiralištima moguća je i uporaba dalekometnih čitača i naljepnica za vjetrobranska stakla vozila radi ugodnijeg i bržeg ulaska i izlaska. Ova je mogućnost namijenjena prvenstveno redovitim korisnicima parkirališta koji sklapanjem dugoročnih ugovora ostvaruju najbolje pogodnosti.

Dodatna sigurnost

Radi potpune sigurnosti sva su parkirališta, kao i svi uređaji sustava kontrole i naplate parkiranja, pokriveni sustavom videonadzora, dok su na prilazima za dostavu ugrađeni i dodatni čitači u okviru sustava kontrole pristupa.  Na mjestima gdje je predviđeno parkiranje vozila nestandardne visine (autobusi, teretna vozila, kamperi i sl.) postavljeni su uređaji prilagođene visine. Na izlazu iz parkirališta za kratkotrajne korisnike ugrađen je tzv. interlocking sustav kolnih rampi kojim se sprječava zlouporaba (npr. izlazak više vozila uzastopce). Sustav je opremljen i modernim rješenjem IP interfona s funkcijom prigušivanja pozadinske buke, što omogućuje odličnu komunikaciju s operaterom u slučaju poteškoća i neočekivanih situacija.

Ovim su projektom SKIDATA i ECCOS pokazali da su dugogodišnje iskustvo, obrazovanost, profesionalnost i predanost radu ključni preduvjeti za besprijekornu organizaciju parkirališnog prostora. Nema sumnje da njihova napredna tehnička i programska rješenja omogućuju potpunu protočnost, što je za parkiralište kapaciteta od 1100 mjesta ozbiljan pothvat i iznimno postignuće.