Novosti

Stručni skup Vision Zero

21.9.2023.

Sudjelovali smo na stručnom skupu Vision Zero – sigurnost cestovnog prometa održanom u Zagrebu u organizaciji časopisa Poslovni dnevnik. Cilj ovakvog okupljanja bio je upozoriti na najčešće uzroke prometnih nesreća te ključne indikatore i slabosti koji stoje na putu postizanja ciljeva Nacionalnog plana sigurnosti kojim bi se ostvario cilj Vision Zero na europskim cestama. To je plan kojim bi Europa trebala postati do 2050. g.  prvi kontinent bez smrtno stradalih na cestama.

Uvodno predavanje je održao Josip Mataija (Ministarstvo unutarnjih poslova) gdje je iznio zanimljive statistike vezano za aktualno stanje sigurnosti cestovnog prometa. Iako je broj nesreća na prometnicama i dalje prevelik, pozitivno je to što se njihov broj iz godine u godinu smanjuje.

U prvoj panel raspravi općenito o konceptu Vision Zero zaključeno je kako ostvarenju tog cilja moramo pristupati zajednički, počevši od korisnika prometnog sustava pa do pomnog planiranja i projektiranja prometnog sustava iinfrastrukture. Pri tome uvelike mogu pomoći i tehnološka rješenja što je bila tema druge panel rasprave. Brojne tehnologije mogu učiniti promet sigurnijim, a konkretne primjere smo dobili od predstavnika tvrtki među kojima je bio i naš direktor prodaje, Ivan Bilać, koji se je osvrnuo na sigurnosna rješenja koje Eccos trenutno implementira na projektu izgradnje druge cijevi tunela Učka.

Drago nam je da smo kroz zanimljiv skup imali priliku razmijeniti i čuti mišljenja i ideje koja mogu unaprijediti prometni sustav i pomoći ostvariti cilj Vision Zero na europskim cestama.

Foto: Marko Lukunić, Pixsell