Novosti

Eccos fiskalno rješenje za Skidata parkirališne sustave

08.4.2021.

 

Od ove godine zakonom je obavezna je fiskalizacija transakcija sa samoposlužnih uređaja, što znači da svi naplatni uređaji na parkiralištu koji izdaju račune obavezni su ih i fiskalizirati. Eccos je uspješno proveo fiskalizaciju svih naplatnih parking uređaja proizvođača Skidata. Zakonska je novost zahtjev za ispisom QR koda na svaki fiskalni račun. Očitavanjem QR koda krajnji korisnik (kupac) prosljeđuje se na web stranice porezne uprave gdje dobiva informaciju o fiskaliziranom računu.
Eccosovo rješenje za fiskalne obveznike potpuno je integrirano u Skidata okruženje i omogućava jednostavno praćenje svih fiskalnih blagajni u sustavu putem centralnog web sučelja. Integracija sa SkiDatinim sučeljem omogućuje operateru da kroz SkiDatin Parking.Logic kontrolni centar dobiva jasne detalje o stanju fiskalnih naplatnih mjesta, a detalje konfiguracije i izdavanje R1 računa obavlja kroz web aplikaciju koja je operateru dostupna u par klikova kroz Parking.Logic modul ‘Eksterna aplikacija’.

Operateri fiskalne blagajne
Svi postojeći operateri parkirališnog sustava definirani u SkiData Parking.Logic aplikaciji automatski su prijavljeni i u web aplikaciju. Postignuta je samostalnost operatera fiskalne blagajne tako da je uvedena mogućnost uvoza privatnog fiskalnog certifikata kojeg sad operater s administratorskim pravima može uvesti učitavanjem kroz web aplikaciju. Time se izbjegava potreba za intervencijom izvođača fiskalnog rješenja. Također, svaki aparat fiskalizira lokalno, spremajući transakciju u vlastiti datotečni sustav, a ukoliko nije moguće provesti fiskalizaciju u danom trenutku, naknadna  će se fiskalizacija (‘refiskalizacija’) izvršiti  automatski kad samoposlužni uređaj ponovno uspostavi vezu s poreznom upravom.


Izdavanje računa

Duplikati računa ili R1 računi izdaju se na način da se odabere naplatni uređaj ili blagajna te potom informacije o operateru izdavaču računa i R1 podaci o kupcu. Operater prije izdavanja računa dobiva prikaz izgleda računa te može odabrati ispis računa ili preuzimanje u .pdf  formatu. Format računa definira se u korisničkom sučelju za izgled računa gdje se mogu izmijeniti dijelovi računa poput zaglavlja, podnožja, slike loga tvrtke i slično. S obzirom na to da originalni računi nastaju na pojedinom samoposlužnom uređaju (putem SkiData Parking.Logic aplikacije), potrebno ih je prikupiti u centralno mjesto za naknadno izvještavanje ili ispis duplikata računa. U tu svrhu razvijeni su sinkronizacijski servisi koji prate rad pojedinog samoposlužnog uređaja i prikupljaju podatke u centralnu aplikaciju. Na taj se način dobiva dodatna stabilnost u radu kompletnog aplikativnog sustava pošto se pričuvna kopija svih transakcija s naplatnog uređaja sprema i na centralnom serveru. Osim izdavanja računa, u web aplikaciji moguć je izvoz svih transakcija u Microsoft Excel formatu (radi financijskih revizija i slično). Svi R1 kupci mogu se upisati kroz web aplikaciju, a postoji i mogućnost automatiziranog uvoza putem .csv datoteke.

Na kraju dana u SkiDatin kontrolni centar šalju se obavijesti fiskalnih servisa koji operateru daju detaljan uvid u ispravan rad fiskalnog rješenja i mogućnost brže intervencije u slučaju problema. Uz standardnu funkcionalnost fiskalizacije, dostupna je i premium podrška te modul izvještavanja koji uključuje korisničku podršku, nove verzije aplikativnog rješenja, sigurnu pohranu podataka u cloudu, udaljeni monitoring sustava, niz nadogradivih i prilagodljivih izvještaja te mogućnost kontrole i usporedbe podataka s više parkirališta po raznim kriterijima.