Novosti

Eccos izvodi sustav tehničke zaštite na projektu modernizacije i elektrifikacije pruge Zabok – Zaprešić

06.7.2021.

 

Projekt „Modernizacija i elektrifikacija željezničke pruge Zaprešić – Čakovec (R201) na dionici Zaprešić (isključivo) – Zabok (uključivo)“ odnosi se na dionicu pruge duljine 23,85 km regionalnog karaktera koja ima važnu ulogu u putničkome prijevozu na području zagrebačke aglomeracije.  

Eccos je na projektu implementirao sustav videonadzora, sustav kontrole pristupa i sustav protuprovale koji su nadzirani preko Eccosove središnje nadzorne aplikacije Epsimax. Nadzorni operativni centar nalazi se u u kolodvorskoj zgradi u Zaboku i putem aplikacije nadziru se sustavi tehničke zaštite, pregledava se živa slika te snimke s kamera te se javlja obavijest u slučaju alarma u sustavu vatrodojave.

 

Sustavom videonadzora pokriveni su objekti četiri kolodvorske zgrade, peroni, pješački pothodnici, pristupne linije vlakova te trideset i tri kućice na željezničko cestovnim prijelazima s otprilike 120 kamera. Odabrana je mrežna IP tehnologija zbog mogućnosti korištenja kamera visoke rezolucije koja omogućuje naknadno uvećanje detalja snimljenog videozapisa te zbog udaljenosti lokacije kamera servera te IP kamere imaju mogućnost snimanja u dnevnim i noćnim uvjetima. Sustav kontrole pristupa u kolodvorima obuhvaća restrikciju kretanja osobama koje nemaju dozvolu za ulaz u prostorije s opremom, a osobe kojima je dozvoljen ulazak, beskontaktnom karticom otvaraju vrata.

Ovaj projekt nastavak je uspješne suradnje s dugogodišnjim klijentom HŽ Infrastrukturom.