Novosti

Održan je 4. Zagrebački forum o urbanoj sigurnosti na temu “Dan prevencije kriminaliteta”

10.5.2021.

 

4. Zagrebački forum o urbanoj sigurnosti na temu “Dan prevencije kriminaliteta” održan je u Zagrebu u Hotelu Westin, a mogao se pratiti uživo i online putem. Forum je organizirala Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS) pod pokroviteljstvom grada Zagreba i uz akademsko partnerstvo Visoke policijske škole u Zagrebu s ciljem razmjene znanja, iskustva  i rješenja koja mogu doprinijeti urbanoj sigurnosti. „Ostvarivanje sigurnosti života i imovine u zajednici nije niti odgovornost samo institucija, to je odgovornost svih nas aktera koji živimo u zajednici.“, istaknuo je predsjednik HUMS, Alen Ostojić.

Prvi dio foruma sastojao se od predavanja koja se odnose na promišljanje institucija, policije i gradskih dužnosnika o prevenciji i urbanoj sigurnosti potkrijepljena iskustvima iz različitih dijelova Hrvatske. U sklopu foruma održan je panel „Električni romobili u gradovima“ gdje su sudionici raspravljali jesu li električni romobili korak u odmicanju od automobila ili korak bliže nesrećama na gradskim ulicama.
Drugi dio foruma bio je posvećen novim tehnologijama u potpori sigurnosti gradova gdje su svoja inovativna rješenja prezentirali predstavnici tvrtki KING ICT, Konica Minolta Mobotix, Tehnozavod Marušić, Prospectus te Eccos.

 

Direktor prodaje Eccosa, Ivan Bilać, pobliže je objasnio primjenu Eccosovih rješenja za povećanje urbane sigurnosti. Istaknuo je kako je urbanizacija brzo rastuća te da se postotak naseljenosti u gradovima u zadnjih sedamdeset godina povećao s 30% na 56%, dok su procjene UN-a da će do 2050. godine taj postotak narasti na 68% što za sobom donosi nove izazove po pitanju sigurnosti gradova. S ciljem podizanja urbane sigurnosti Eccos je razvio dvije platforme Epsimax i ESCEP (Eccos Smart City Enablement Platform). Epsimax je namijenjen integraciji različitih sustava tehničke zaštite, sigurnosnih i drugih sustava, a ESCEP omogućava implementaciju pametnih rješenja u gradove. ESCEP koriste gradovi Zagreb, Poreč i Rovinj.

Jedno od novih rješenja na kojem Eccos trenutno radi jest robot u tehničkoj zaštiti, konkretno nadzor perimetra pomoću robota. Roboti imaju veliko područje pokrivanja, omogućavaju siguran rad za operatera, smanjuju se troškovi radi smanjene potrebe za fizičkim obilaskom perimetra, dok je upravljanje jednostavno i može biti ručno ili automatsko po predefiniranoj ruti. Najveća prednost korištenja robota u zaštiti perimetra jest mobilnost senzora tehničke zaštite, odnosno kamera koje se montiraju na robota te se na taj način pokriva sav štićeni prostor.
Upravo integracija takvih i sličnih naprednih tehnoloških rješenja partnera s platformama Epsimax i ESCEP omogućava adekvatan odgovor na ključne sigurnosne zahtjeve života u gradovima u budućnosti.