Novosti

Rekonstrukcija hotela Excelsior u Dubrovniku – odraz Eccosove snage i profesionalnosti

29.1.2018.

 

Hotel Excelsior kultni je dubrovački hotel koji se uređenjem, bogatom ponudom i položajem tik uz more ističe kao jedna od arhitektonskih znamenitosti grada Dubrovnika. Hotel se sastoji od 3 jedinstvena, ali međusobno spojena dijela – Vile Odak, novog tornja i spojnog dijela. Krajem 2016. godine započela je potpuna rekonstrukcija hotela u koju su uloženi milijunski iznosi. Temeljita obnova obuhvatila je sve smještajne kapacitete te zajedničke prostore poput terase, kafića, restorana i kuhinja. Rekonstrukcija nije obuhvatila konferencijske dvorane, bazene i wellness.

Glavni izvođač radova bila je građevinska tvrtka Strabag, dok je Eccos u rekonstrukciji hotela bio zadužen za postavljanje svih električnih sustava i instalacija, sustava dojave požara i protupanične rasvjete te za nadogradnju i modernizaciju instalacija pametnih soba te sustava videonadzora i ozvučenja. Najveći i iznimno ozbiljan izazov bio je nerealno kratak rok koji je investitor postavio izvođačima radova. Aktualni sustavi u hotelu bili su toliko stari i neučinkoviti da je bilo neophodno temeljito ih obnoviti do početka kongresne i turističke sezone, dakle u samo nekoliko mjeseci. Svi su pregradni zidovi srušeni, tako da nije bilo prostorija, a nakon ponovne izgradnje bilo je potrebno provući potpuno nove instalacije i gotovo iz temelja izgraditi nove sustave ili nadograditi postojeće.

Sustav pametnog upravljanja rasvjetom iznova je projektiran kako bi se jednim klikom u aplikaciji omogućilo osvjetljavanje bilo koje točke u željenom trenutku i željenoj mjeri (npr. prigušeno osvjetljenje, jako osvjetljenje itd.) U cijelom su hotelu te na okolnim prilaznim putevima postavljeni potpuno novi sustavi protupanične rasvjete i dojave požara, čime je plan evakuacije podignut na vrlo visoku razinu. Na ključna su mjesta u hotelu isporučeni i novi razvodni ormari. Postojeća instalacija pametnih soba pokazala se manjkavom jer je oprema bila zastarjela, neispravna i neadekvatna. Eccos je uspio ispraviti sve nedostatke i prilagoditi svu opremu novim zahtjevima i standardima. Na sličan su način modernizirani i sustavi videonadzora i ozvučenja.

Na adaptaciji postojećih i razvoju novih sustava nekoliko je mjeseci svakodnevno radilo desetak Eccosovih inženjera i 30-50 tehničara. Iako je hotel sam po sebi atraktivan, logističke su mogućnosti vrlo ograničene – prilazni su putevi uski, nema prostora za uredske kontejnere, ograničen je skladišni prostor te parkirališni prostor za vozila s opremom. U idealnim uvjetima pothvat ovih razmjera trajao bi oko godinu dana. Radovi na hotelu započeli su u krajem 2016., a završetak je predviđen sredinom travnja 2017., kada je planiran prvi kongres, dok su prvi gosti najavljeni početkom svibnja.

S obzirom na iznimno kratak rok te dodatno utrošeno vrijeme na prezentaciju i projektiranje novih rješenja te izvođenje radova i puštanje u pogon, Eccosovi su inženjeri i tehničari ovim projektom pokazali nevjerojatnu snagu, stručnost i profesionalnost te dokazali da investitori mogu računati na njih i kada se radi o najsloženijim pothvatima u najtežim uvjetima.

 

Ono što se u hodu pokazalo ključnim problemom bili su iznimno neučinkoviti postojeći sustavi koje je prema planu i projektu trebalo nadograditi, modernizirati i prilagoditi rastućim potrebama hotela. Manjkavost projekta prema kojem je Eccos prvotno trebao izvesti radove nije proizišla iz neznanja projektanata partnerske tvrtke investitora, nego raspolaganja nedostatnim informacijama. Tek kada su planirani radovi započeli, projekt se pokazao nesvrsishodnim. Eccosovi inženjeri i tehničari uvidjeli su da kvalitetna nadogradnja nije moguća te nisu bili spremni primijeniti privremena rješenja koja sa sigurnosnog gledišta nisu u skladu s pravilima i standardima. U ranoj su fazi detektirali nedostatke koje nije bilo moguće kvalitetno i dugoročno popraviti, stoga su predložili i razvili nova, učinkovita i dugotrajna rješenja koja bi zadovoljila sve standarde i omogućila nesmetano funkcioniranje svih sustava. Upravo je u ovom dijelu posla do izražaja došao Eccosov inženjerijski kapacitet, a novi su projekti pokazali temeljitost, cjelovitost i fleksibilnost predloženih rješenja. Ove nepredviđene prepreke zahtijevale su dodatan trud i automatski skratile već ionako prekratak rok. Činjenica da su Eccosovi inženjeri i tehničari unatoč nerealnim rokovima i dodatnim zahtjevima uspjeli završiti sve radove na vrijeme i isporučiti kvalitetna i sveobuhvatna rješenja dovoljno govori o znanju, vještinama, predanosti i organiziranosti Eccosova tima.